Корма с пресни картофи
Кормата е богато и сочно задушено ястие от Северна Индия, което изобилства от подправки. Обикновено се приготвя с кисело мляко, но кокосовото в тази рецепта издава влиянието на южните щати Тамил Наду и Керала. Получава се нещо като вътрешнодържавен фюжън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
- 1 дафинов лист
- 3 зърна кардамон
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 1 щипка семена от копър
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 ч. л. джинджифил, настърган
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 кг пресни картофи, измити и срязани наполовина
- 1 домат, обелен и нарязан на ситно или 5-6 чери доматчета
- ½ ч. л. куркума
- ½ ч. л. млян кориандър
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. ч. кокосово мляко
- 1 с. л. маково семе
- 50 г сурово кашу
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Загряват се маслото и олиото и се добавят дафиновият лист, кардамонът, кимионът и копърът. Когато ароматът им се усили, се добавя лукът и се разбърква 2-3 мин. Слагат се джинджифилът, лютата чушка и чесънът.
- 2.
Прибавят се картофите заедно с куркумата, кориандъра, червения пипер и солта. Разбъркват се добре и се налива 1 ч. ч. гореща вода. Затваря се с капак и се оставят на умерен огън за 10-15 мин.
- 3.
Добавят се кокосовото мляко, доматът, маковото семе и кашуто. След като поврат още 5 мин. без капак, се поръсват с пресен кориандър или магданоз.