Конкилиони със спанак
Свежата, пролетна и с минимална топлинна обработка рецепта, която е толкова благодатна за елегантно представяне, е на Екатерина Вълева - победителят от 26-кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г паста конкилиони (паста с формата на големи миди)
- 500 г спанак
- 1 връзка пресен босилек
- 2 скилидки чесън
- 50 г пармезан, настърган
- 100 г кедрови ядки
- 30 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът и босилекът се изчистват, като се махат дръжките и увехналите листа. Измиват се и се оставят да се отцедят.
- 2.
Скилидките чесън се обелват и се нарязват на ситно.
- 3.
Поставят се в купа спанакът, босилекът, чесънът, пармезанът и половината количество кедрови ядки. Пасират се с миксер като постепенно се прибавят 100 мл от зехтина.
- 4.
Сместа се подправя със сол и черен пипер и се оставя в хладилник.
- 5.
Конкилионите се сваряват във вряща подсолена вода, след което се отцеждат и оставят да поизсъхнат. Напълват се с плънката и се подреждат в намазана с малко зехтин тава.
- 6.
Конкилионите се поръсват с останалия зехтин и се слагат във фурната за 10 мин. на 180º С. През това време останалите кедрови ядки се запичат в сух тиган до златисто и се поръсват върху горещите конкилиони. Сервират се веднага.