Коледно задушено
Ако по някаква причина сте решили тази година да приготвите нещо по-различно за коледната трапеза, тази рецепта е точно за вас. В нея традиционните за празника свинско и пуешко са заменени с вкусно агнешко, поднесено в компанията на сушени плодове, лукчета и моркови.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг агнешко или овнешко месо
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. краве масло
- 1 пръчка канела
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 2 зрънца кардамон
- 200 г моркови, нарязани на кръгчета
- 200 г белени дребни лукчета
- 1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон
- 100 г сушени кайсии
- 100 г сушени сини сливи
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на едри кубчета и се овалва в брашното. Запържва се от всички страни в загрятата мазнина. Подрежда се на дъното на глинен съд.
- 2.
В същата мазнина се пускат канелата, кимионът, кардамонът и чесънът. Разбъркват се няколко секунди, след което се слагат лукчетата и морковите. Всичко се добавя към месото, залива се с 1 ч.ч. вряща вода и се натрошава кубчето MAGGI® Зеленчуков бульон. Съдът се покрива плътно и се слага за 1½ часа във фурна. Температурата на печене трябва да е около 160°С.
- 3.
Когато месото омекне, се слагат кайсиите и сините сливи. След около 20 мин. ястието е готово.