Начало За нас Реклама Контакти

Коледни джобчета

Снимка за Коледни джобчета
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Рождество Христово в България все по-често се посреща с уханни купчини курабийки и сладки. Тази ефектна рецепта ще ви помогне вкусно да разнообразите сладостта в празничния ден. 

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • за пълнежа:
  • 200 г сушени плодове (фурми, смокини, кайсии, сини сливи и др.)
  • 100 г ябълки
  • 100 г счукани бадеми
  • 50 г захар
  •  настъргана кора от 1 лимон
  •  настъргана кора от 1 портокал
  • 4 с. л. коняк или бренди
  • 50 г краве масло
  • 100 г портокалов мармалад
  • ½ ч. л. коледна смес от подправки*
  • за тестото:
  • 375 г пшеничено брашно
  • 1½ ч. л. бакпулвер Dr. Oetker
  • 125 г захар
  • 1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker
  • 1 щипка сол
  • 1 средно яйце
  • 200 г меко масло
  • 2 с. л. прясно мляко
  • за украса:
  •  Четири украси за сладкиши Dr. Oetker
  •  Цветни захарни шрифтове Dr. Oetker

Начин на приготвяне

  • 1.

    За пълнежа сушените плодове и обелените ябълки се нарязват на ситно. Смесват се с цитрусовите кори, бадемите, захарта, коняка и маслото в подходящ за варене съд. Оставят се да врат на слаб огън 5 - 10 мин., като се разбъркват от време на време. Добавя се портокаловият мармалад и пълнежът се оставя да се охлади.

  • 2.

    За тестото в купа се пресява брашното с бакпулвера и се добавят останалите продукти. Разбъркват се с миксер първо на ниска, а след това на висока степен до хомогенност. Тестото се разделя на две и се разточва върху набрашнена повърхност на два правоъгълника с размери 24 х 36 см. Нарязват се на общо 12 квадратчета (12 х 12 см). В средата на всяко квадратче се поставя пълна супена лъжица пълнеж. Ъглите се прегъват към средата като плик, притиска се леко и се поставя със сгъвките надолу в застлана с хартия за печене тава. Пече се на средното ниво в предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 200° C или на горещ въздух на 180°C около 20 мин. След изпичане сладките се охлаждат.

  • 3.

    Бисквитите се декорират с 4 украси за сладкиши, конфети и захарни

  • Съвети.

    Ако преди разточването тестото лепне, се оставя за кратко в хладилника. Коледните джобчета може да се съхранят в добре затворени полиетиленови пликчета или плътно затворени кутии около 2 седмици.

  •  .

    Още предложения за коледни дребни сладки: www.oetker.bg

* Коледната смес от подправки включва канела, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър и бахар. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, анасонът, индийското орехче, бахарът и кориандърът трябва да са по-малко. Тази смес е много подходяща за ароматизиране на коледни десерти и напитки (сладкиши, дребни сладки, греяни вина и ракии, пуншове и т.н.)

Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари