Кокосова супа от тиква с ментови ледчета
Изключително ефектна сладка супа, в която по нестандартен начин се съчетават познати и не толкова познати вкусове – тиква, кокосов орех и лайм с аромат на мента и канела. Десерт за експериментатори и хора, които обичат предизвикателствата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г почистена тиква
- 1 пръчка канела
- 200 мл кокосово мляко
- 200 мл прясно мляко
- 200 г кафява захар
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм
- сок от лайм на вкус
- за гарниране:
- 4 с. л. кокосово мляко
- 4 стръка мента
- 4 с. л. филирани бадеми
- за ментовите ледчета:
- 2 с. л. листа от мента
- 1 щипка канела
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 200 мл вряща вода
Начин на приготвяне
- 1.
Ментовите ледчета се приготвят, като с врящата вода се заливат половината ментови листа, лимоновата кора и канелата. Всичко се запарва под капак 10–15 мин. и се прецежда. Когато изстине, полученият чай се разпределя във форми за лед и във всяка форма се слагат по 1–2 листенца мента, след което се слагат да се замразят.
- 2.
Тиквата се нарязва на кубчета и се слага да се свари на пара. Докато е още гореща, се пасира и се разбива със захарта, кокосовото мляко, прясното мляко, ванилията и кората от лайм. Подправя се със сок от лайм на вкус.
- 3.
Супата се сервира в охладена купа с няколко ментови ледчета, лъжичка кокосово мляко, листенце мента и филирани бадеми.
Вариации:
Направете супата само с прясно мляко вместо кокосово.