Кокосов крем
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за основата:
- 6 жълтъка
- 1 ч. ч. захар
- ½ ч. ч. ванилова есенция
- ½ ч. ч. оризово брашно
- 250 мл прясно мляко
- 250 мл кокосова сметана
- за целувчения крем:
- 6 белтъка
- 6 с. л. захар
- 1 щипка сол
- ½ ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. ядки кашу или други, по желание
- за карамелизирания ананас:
- 6 кръгчета пресен ананас или от компот
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. кокосов или портокалов ликьор
Начин на приготвяне
- 1.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията, докато сместа побелее.
- 2.
Брашното се разбърква с прясното мляко, прибавят се кокосовата сметана и разбитите жълтъци. Сместа се слага на огъня и се разбърква 4-5 мин. на умерен огън, докато се посгъсти. Кремът се изсипва в топлоустойчив съд или в купички.
- 3.
Белтъците се разбиват със солта и захарта на сняг и се изсипват върху крема. Поръсват се със стафидите и ядките и се слага да се пече на 200°С за около 15 мин.
- 4.
Захарта за карамелизирания ананас се слага да се разтопи на огъня заедно с маслото. Прибавят се кръгчетата ананас, обръщат се по веднъж и се заливат с ликьора. Когато течността се сгъсти, се отстранява от огъня.
- 5.
Кремът се сервира с кръгче ананас и лъжичка от карамеловия сос.
Кокосова сметана се предлага от THAI heritage. Продуктите им можете да намерите в добрите магазини за хранителни стоки.