Клин с ориз
Това ястие несъмнено спада към големите приноси на родопската кухня към българската кулинарна традиция. Съчетанието от ориз, сирене, яйца и мляко е доказало своята успешност във времето, насладете му се и вие.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за кората:
- 3 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 3-4 с. л. студена вода
- за плънката:
- 400 г объл ориз
- 600 мл вода
- 4 яйца
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 200 г краве масло
- 400 г сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в купа, в средата се прави кладенче и в него се слагат яйцето и водата. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 20 мин.
- 2.
Оризът се измива много добре в гевгир под течаща вода. Сипва се в тенджера и се покрива с 2 см студена вода. Слага се да ври под капак на слаб огън 10 мин. Отстранява се от огъня и се оставя покрит още 10 мин. Разрохква се с вилица.
- 3.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и се добавят към ориза. След това се прибавя натрошеното сирене.
- 4.
Тестото се разточва на две тънки кори върху добре набрашнена повърхност. Тавичка за печене се намазва обилно с масло и дъното се покрива с едната кора, като краищата й се оставят да висят навън. Върху нея се изсипва оризовата смес и се покрива с другата кора. Краищата на първата се подвиват навътре. Надупчва се с вилица и отгоре се слагат малки бучки от маслото.
- 5.
Клинът се пече около 40 мин. на 180°С, докато хубаво се зачерви отгоре и отдолу.
Вариации: Добавете към ориза джоджен или чубрица.