Начало За нас Реклама Контакти

Клин с ориз

Снимка за Клин с ориз
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Това ястие несъмнено спада към големите приноси на родопската кухня към българската кулинарна традиция. Съчетанието от ориз, сирене, яйца и мляко е доказало своята успешност във времето, насладете му се и вие.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за кората:
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • 3-4 с. л. студена вода
  • за плънката:
  • 400 г объл ориз
  • 600 мл вода
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 200 г краве масло
  • 400 г сирене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява в купа, в средата се прави кладенче и в него се слагат яйцето и водата. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 20 мин.

  2. 2.

    Оризът се измива много добре в гевгир под течаща вода. Сипва се в тенджера и се покрива с 2 см студена вода. Слага се да ври под капак на слаб огън 10 мин. Отстранява се от огъня и се оставя покрит още 10 мин. Разрохква се с вилица.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват с прясното мляко и се добавят към ориза. След това се прибавя натрошеното сирене.

  4. 4.

    Тестото се разточва на две тънки кори върху добре набрашнена повърхност. Тавичка за печене се намазва обилно с масло и дъното се покрива с едната кора, като краищата й се оставят да висят навън. Върху нея се изсипва оризовата смес и се покрива с другата кора. Краищата на първата се подвиват навътре. Надупчва се с вилица и отгоре се слагат малки бучки от маслото.

  5. 5.

    Клинът се пече около 40 мин. на 180°С, докато хубаво се зачерви отгоре и отдолу.

Вариации: Добавете към ориза джоджен или чубрица.

Февр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари