Начало За нас Реклама Контакти

Кисело зеле с колбаси в гювечета

Снимка за Кисело зеле с колбаси в гювечета
150
Време за приготвяне: 150 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Класическата немска комбинация, но с балкански елементи, на това късноесенно и зимно ястие  събира в едно пикантността на колбасите и подправките с туршиената свежест на киселото зеле и едва загатната, балансираща сладост.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 с. л. олио
  2. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  3. 1 с. л. кафява захар
  4. 1 щипка индийско орехче
  5. 1 щипка смлян бахар
  6. 1 ч. л. смлян шарен пипер
  7. 1 ч. л. синап на зърна
  8. 200 г гъби
    1. 2 стръка праз, тънко нарязани
    2. 1 голяма зелена ябълка, нарязана на едри кубчета
  9. 1,5 кг кисело зеле, тънко нарязано
  10. 500 г карначета или сурова наденица
  11. 200 г бекон, нарязан на кубчета
  12. 2 парчета "Петрохан"
  13. 100 мл бяло вино
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купичка се смесват олиото, чесънът, захарта, синапът, индийското орехче, бахарът и пиперът. Ако зелето не е достатъчно солено, се добавя малко сол.

  2. 2.

    На дъното на гювечетата се подрежда слой от зелето, поръсва се с ароматната смес от подправки, слага се слой от нарязания праз, ябълка, гъби и част от бекона и няколко резенчета "Петрохан".

  3. 3.

    Продуктите продължават да се подреждат в същата последователност. Завършва се с карначе и слой зеле. Залива се с виното и се затваря с капак. Слага се в студена фурна и се загрява до 160˚ С. Пече се около 2 часа, докато зелето омекне.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари