Кисело зеле с колбаси в гювечета
Класическата немска комбинация, но с балкански елементи, на това късноесенно и зимно ястие събира в едно пикантността на колбасите и подправките с туршиената свежест на киселото зеле и едва загатната, балансираща сладост.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. олио
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. кафява захар
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка смлян бахар
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 1 ч. л. синап на зърна
- 200 г гъби
-
- 2 стръка праз, тънко нарязани
- 1 голяма зелена ябълка, нарязана на едри кубчета
- 1,5 кг кисело зеле, тънко нарязано
- 500 г карначета или сурова наденица
- 200 г бекон, нарязан на кубчета
- 2 парчета "Петрохан"
-
100 мл бяло вино
Начин на приготвяне
- 1.
В купичка се смесват олиото, чесънът, захарта, синапът, индийското орехче, бахарът и пиперът. Ако зелето не е достатъчно солено, се добавя малко сол.
- 2.
На дъното на гювечетата се подрежда слой от зелето, поръсва се с ароматната смес от подправки, слага се слой от нарязания праз, ябълка, гъби и част от бекона и няколко резенчета "Петрохан".
- 3.
Продуктите продължават да се подреждат в същата последователност. Завършва се с карначе и слой зеле. Залива се с виното и се затваря с капак. Слага се в студена фурна и се загрява до 160˚ С. Пече се около 2 часа, докато зелето омекне.