Начало За нас Реклама Контакти

Кьопоолу с печени чушки

Снимка за Кьопоолу с печени чушки
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Популярността на кьопоолуто в България е съизмерима с тази на шопската салата и затова чудесната ориенталска разядка от печени зеленчуци заслужава често, често да бъде приготвяна в сезона на патладжаните и пипера. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г патладжани
  • 500 г печени чушки
  • 3-4 скилидки чесън, пресовани
  • 50 мл олио
  • 2 с. л. оцет
  • 1 ч. ч. орехи
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 300 г домати
  • 50 г маслини без костилки
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се изпичат цели на силен огън или се нарязват на продълговати резени, покриват се със студена вода, в която са разтворени 2 с. л. сол, и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио от двете страни и се слагат в тава, застлана с хартия за печене във фурна загрята до 220° С за 12 мин. Ако патладжаните са изпечени цели, се обелват и се нарязват на малки кубчета. Ако са изпечени на резени, няма нужда да се белят.

  • 2.

    Чушките се нарязват на малки кубчета. Смесват се в купа с патладжаните, разбъркват се и се стриват с дървена лъжица, като постепенно се добавят оцетът, олиото и чесънът. Накрая се слагат счуканите или смлени орехови ядки и магданозът. Ако разполагате с хаванче, можете да счукате заедно чесъна, орехите и магданоза.

  • 3.

    Салатата се сервира с нарязаните пресни домати и кръгчета маслини.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2011
Още подобни рецепти
Коментари