Кьопоолу с печени чушки
Популярността на кьопоолуто в България е съизмерима с тази на шопската салата и затова чудесната ориенталска разядка от печени зеленчуци заслужава често, често да бъде приготвяна в сезона на патладжаните и пипера.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г патладжани
- 500 г печени чушки
- 3-4 скилидки чесън, пресовани
- 50 мл олио
- 2 с. л. оцет
- 1 ч. ч. орехи
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 300 г домати
-
50 г маслини без костилки
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се изпичат цели на силен огън или се нарязват на продълговати резени, покриват се със студена вода, в която са разтворени 2 с. л. сол, и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио от двете страни и се слагат в тава, застлана с хартия за печене във фурна загрята до 220° С за 12 мин. Ако патладжаните са изпечени цели, се обелват и се нарязват на малки кубчета. Ако са изпечени на резени, няма нужда да се белят.
- 2.
Чушките се нарязват на малки кубчета. Смесват се в купа с патладжаните, разбъркват се и се стриват с дървена лъжица, като постепенно се добавят оцетът, олиото и чесънът. Накрая се слагат счуканите или смлени орехови ядки и магданозът. Ако разполагате с хаванче, можете да счукате заедно чесъна, орехите и магданоза.
- 3.
Салатата се сервира с нарязаните пресни домати и кръгчета маслини.