Кьопоолу
В България си имаме няколко кулинарни класики, уважавани от целия народ. Кьопоолуто без съмнение е една от тях.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 средни патладжана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с. л. лимонов сок или оцет
- 2 с. л. зехтин или олио
- сол на вкус
- червен пипер за поръсване
- за гарниране:
- 100 г сирене, нарязано на малки кубчета
- 2 домата, нарязани на малки кубчета
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се разрязват на две по дължина, поръсват се със сол обилно и се оставят да престоят 15 мин. Измиват се, подсушават се и се запичат на 180° С, с разрязаната част надолу, за 35 мин., докато омекнат. Слагат се в съд с капак, за да се задушат за 10 мин.
- 2.
Патладжаните се обелват и се нарязват на ситно или се пасират. Прибавят се чесънът, лимоновият сок, солта и зехтинът, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица.
- 3.
Слагат се в чиния, поръсват се с червен пипер и се сервират с доматите, сиренето, магданоза и топла питка.