Банички с кестени, спанак и синьо сирене
Сладките кестени, стипчивият спанак и пикантно накиселяващото синьо сирене превръщат любимите банички със зелении в истински произведения на кулинарното изкуство.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. масло
- 2 стръка праз, ситно нарязани
- 200 г спанак, нарязан
- 500 г сварени или печени обелени кестени
- 2 яйца
- 100 г синьо или бяло саламурено сирене
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 2 ч. л. лимонов сок
- индийско орехче, соли и пипер на вкус
- 6 кори за баница
- 2 с. л. масло за корите
- 1 разбито яйце за намазване
- 1 с. л. сусам или челебитка за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява и в него се задушава празът, докато омекне. Добавя се спанакът и се разбърква, докато завехне.
- 2.
Кестените се нарязват и половината се пасират. Прибавят се към спанака. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче на вкус. Отстранява се от огъня.
- 3.
Добавят се натрошеното сирене и яйцата.
- 4.
Корите се намазват с четка със стопеното масло и се слепват по 3. На по-тесният край се слага половината от пълнежа и се завиват на руло. Намазват се с яйцето и се поръсват със сусама. Пекат се в около 20 мин. в загрята фурна на 190° С, докато се зачервят.