Кьопоолу
В Турция köpoğlu се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки и домати с кисело мляко. Нашенската рецепта пропуска млечния компонент и изисква фино стриване, така че да се получи почти кремообразна консистенция и пълно смесване на вкусовете.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 средни патладжана
- 6 зелени месести пиперки
- 2 месести домати
- 3 скилидки чесън
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- оцет и сол на вкус
- 3 с. л. орехови ядки или орехов тахан, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се изпичат на силен грил или на жар. Може да се изпекат във фурната, като се срежат на две и се поставят с разрязаната част надолу в тавичка с незалепващо покритие. Пекат се около 30 мин. на 220º С. При патладжаните може да се сложат и чушките, и доматите. След като се изпекат всички зеленчуци, се слагат в найлонов плик за 20 мин., за да се обелят по-лесно. Обелват се и се нарязват на ситно.
- 2.
Чесънът се обелва и се счуква с малко сол в хаван. Постепенно се сипва зехтинът. Добавят се зеленчуците, като сместа се стрива непрекъснато.
- 3.
Подправя се със сол и оцет на вкус. Прибавя се магданозът.
- 4.
Може да се поднесе с поръсени орехови ядки или орехов тахан.