Пататник с кори
В софийския гастропъб Щастливото прасе, където в подходящия сезон може да се опита този пататник, българската традиционна кухня е на почит, но винаги преминава през ума и сърцето на шеф-готвач Джун Йошида.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг картофи
- 20 г сушени челядинки (може да се използват и други сушени гъби като тръбенки или смръчкули)
- 150 г червен лук, нарязан на брюноаз*
- 1 връзка копър, нарязан
- 200 г зряло краве сирене, настъргано
- 1 пакет кори, ръчно точени
- 100 г краве масло, разтопено и смесено с 50 мл екстра върджин зехтин
- 1 яйце, разбито
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват и се обелват, докато са топли.
- 2.
Челядинките се заливат със студена вода и се почистват от дръжките.
- 3.
Лукът се задушава в малко зехтин, добавят се отцедените челядинки, разбъркват се няколко минути и се сипва прецедената течност, в която са киснали, като се оставя да поизври.
- 4.
Картофите се намачкват, добавят се гъбите и лукът, сиренето и копърът, овкусява се и се разбърква добре.
- 5.
Корите се разстилат, намазват се с мазнината, разпределят се картофите и се навиват на рула.
- 6.
Намазват се с жълтък и се пекат на 175° С, докато се зачервят.
За родния пататник миксологът Драгомир Иванов от "Щастливото прасе" препоръчва като аперитив коктейл “Авиейшън” от качествен сух джин, фреш лимон и ликьор мараскино, като вместо изисквания по рецепта ликьор от виолетки, използва българска вишновка.
*Брюноаз е френски класически начин за рязане на зеленчуци на изключително малки кубчета.