Начало За нас Реклама Контакти

Пататник с кори

Снимка за Пататник с кори
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

В софийския гастропъб Щастливото прасе, където в подходящия сезон може да се опита този пататник, българската традиционна кухня е на почит, но винаги преминава през ума и сърцето на шеф-готвач Джун Йошида.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг картофи
  • 20 г сушени челядинки (може да се използват и други сушени гъби като тръбенки или смръчкули)
  • 150 г червен лук, нарязан на брюноаз*
  • 1 връзка копър, нарязан
  • 200 г зряло краве сирене, настъргано
  • 1 пакет кори, ръчно точени
  • 100 г краве масло, разтопено и смесено с 50 мл екстра върджин зехтин
  • 1 яйце, разбито
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се сваряват и се обелват, докато са топли.

  • 2.

    Челядинките се заливат със студена вода и се почистват от дръжките.

  • 3.

    Лукът се задушава в малко зехтин, добавят се отцедените челядинки, разбъркват се няколко минути и се сипва прецедената течност, в която са киснали, като се оставя да поизври.

  • 4.

    Картофите се намачкват, добавят се гъбите и лукът, сиренето и копърът, овкусява се и се разбърква добре.

  • 5.

    Корите се разстилат, намазват се с мазнината, разпределят се картофите и се навиват на рула.

  • 6.

    Намазват се с жълтък и се пекат на 175° С, докато се зачервят.
     

За родния пататник миксологът Драгомир Иванов от "Щастливото прасе" препоръчва като аперитив коктейл “Авиейшън” от качествен сух джин, фреш лимон и ликьор мараскино, като вместо изисквания по рецепта ликьор от виолетки, използва българска вишновка.

*Брюноаз е френски класически начин за рязане на зеленчуци на изключително малки кубчета.

Ноем. 2014
Още подобни рецепти
Коментари