Лютеница
Няма по-сплотяващо и апетитно консервено събитие от варенето на лютеница. Макар задачата да е по силите на всеки, много по-добре е да съберете приятели и роднини и заедно да приготвите стройните редици от буркани с най-вкусната българска зимнина.
СъставНеобходими продукти за 4-5 кг
- 2 кг домати
- 1,2 кг патладжани
- 3,4 кг червени чушки
- 80 мл олио
- морска сол
- 50 г кафява захар
- 50 мл винен оцет
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се обелват, почистват се от семките и се пасират. Слагат се да врат, докато обемът им се редуцира наполовина.
- 2.
Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат. Веднага се слагат в съд с капак, за да се задушат. Когато изстинат, се обелват. Отцежда се целият сок, който се отделя от тях. Смилат се едро с месомелачка или се нарязват на ситно.
- 3.
Патладжаните се изпичат на силен огън на грил или в загрята фурна, докато омекнат добре, задушват се в съд с капак, обелват се и се нарязват на ситно или се смилат с месомелачка.
- 4.
Смесват се изварените домати, чушките и патладжаните и всичко се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване. Готовността се проверява, като лъжица от сместа се сложи в чинийка и се наблюдава по ръбовете да не остава стичаща се течност. Добавя се на тънка струя олиото при непрекъснато разбъркване.
- 5.
Слага се морска сол, като след всяка супена лъжица се разбърква и се опитва. Добавят се оцетът и захарта и отново се опитва.
- 6.
Накрая се слагат обелените и пресовани скилидки чесън и магданозът, разбърква се, и се охлажда.
- 7.
Сипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 30 мин. от момента на завиране.