Начало За нас Реклама Контакти

Лютеница

Снимка за Лютеница
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Няма по-сплотяващо и апетитно консервено събитие от варенето на лютеница. Макар задачата да е по силите на всеки, много по-добре е да съберете приятели и роднини и заедно да приготвите стройните редици от буркани с най-вкусната българска зимнина.

СъставНеобходими продукти за 4-5 кг

  • 2 кг домати
  • 1,2 кг патладжани
  • 3,4 кг червени чушки
  • 80 мл олио
  •  морска сол
  • 50 г кафява захар
  • 50 мл винен оцет
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне

  • 1.

    Доматите се обелват, почистват се от семките и се пасират. Слагат се да врат, докато обемът им се редуцира наполовина.

  • 2.

    Чушките се почистват от дръжките и семките и се изпичат. Веднага се слагат в съд с капак, за да се задушат. Когато изстинат, се обелват. Отцежда се целият сок, който се отделя от тях. Смилат се едро с месомелачка или се нарязват на ситно.

  • 3.

    Патладжаните се изпичат на силен огън на грил или в загрята фурна, докато омекнат добре, задушват се в съд с капак, обелват се и се нарязват на ситно или се смилат с месомелачка.

  • 4.

    Смесват се изварените домати, чушките и патладжаните и всичко се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване. Готовността се проверява, като лъжица от сместа се сложи в чинийка и се наблюдава по ръбовете да не остава стичаща се течност. Добавя се на тънка струя олиото при непрекъснато разбъркване.

  • 5.

    Слага се морска сол, като след всяка супена лъжица се разбърква и се опитва. Добавят се оцетът и захарта и отново се опитва.

  • 6.

    Накрая се слагат обелените и пресовани скилидки чесън и магданозът, разбърква се, и се охлажда.

  • 7.

    Сипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 30 мин. от момента на завиране.

  •  
Подходящи типове вина
Септ. 2015
Още подобни рецепти
Коментари