Киноа с коприва, пресен лук и маслини
С тази рецепта посегнахме на още една българска класика, в която обичайният ориз е заменен с модерната киноа, а копривата и маслините са все така на мястото си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. листа от коприва
- 3 с. л. зехтин Classic
- 1 връзка пресен лук, нарязан
- 2 ч. ч. киноа
- 4 с. л. маслини, ситно нарязани
- 2 с. л. мариновани сушени домати, ситно нарязани
- 100 мл бяло вино
- 2 ч. ч. зеленчуков бульон
- 2 ч. л. сушен джоджен
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. лимонов сок
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата се залива с вряла вода, отцежда се и се измива. Нарязва се на ситно.
- 2.
В загретия зехтин се слага лукът, разбърква се на умерен огън 3-4 мин. Добавя се киноата и се разбърква. Слагат се маслините, доматите и копривата. Налива се виното и се бърка непрекъснато, докато течността почти се изпари. Добавят се бульонът, магданозът, джодженът и лимоновият сок. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 3.
Ястието се покрива с капак и се оставя да къкри, докато течността се абсорбира. Поднася се топло или студено.