Киббе
Киббе е специалитет от северна Африка и представлява кюфтенца от булгур и агнешко месо с плънка. Обикновено се сервират с авокадо и млечно-чеснов сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кюфтенцата:
- 500 г агнешка кайма
- 1⅓ ч. ч. булгур
- 1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за плънката:
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 5 ч. л. ядки от пиния или нарязани бадеми
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. бахар
- 1 с. л. нарязан пресен магданоз
- олио за пържене
- кисело мляко за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се накисва за 30 мин. в гореща вода и се отцежда добре. В кухненския робот се слагат да се смелят заедно булгурът, лукът, лютата чушка и половината от месото. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.
- 2.
Приготвя се плънката, като зехтинът се сгорещява и в него се запържват лукът и ядките. След 3-4 мин. се слагат другата половина от месото и бахарът, като се разбърква внимателно с дървена лъжица, за да не стане на големи топки. Когато месото е готово, се прибавя магданозът.
- 3.
Сместа с булгура се оформя на питка и се разделя на 12 парчета. Всяко парче се сплесква с влажни ръце и се пълни с месната плънка. Оформят се яйцевидни кюфтенца.
- 4.
Готовите киббета се пържат в съд, в който има поне 5 см олио около 5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират с авокадо, нарязано на резенчета и подправено с лимонов сок, черен пипер и чесън и кисело мляко с чесън.