Хюнкяр беенди
Името на ястието означава „на султана му хареса” и историите, свързани с него, се приписват на най-различни султани, които останали сити и доволни при разнообразни обстоятелства. Философията в рецептата, представена тук от ресторант Т & М, е проста: агнешки кебап върху канапе от млечно-патладжанено пюре. Резултатът обаче е по турски засищащ и вкусен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пюрето:
- 3 средни патладжана
- 60 г масло
- 4 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. л. захар
- сол на вкус
- за кебапа:
- 500 г агнешко месо, нарязано на хапки
- 60 г масло
- 4 зелени чушки, нарязани на ситно
- 4 средни домата, обелени и нарязани на едро
- 4 ч. л. чушково пюре
- 3 ч. л. червен пипер
- мащерка или риган
- сол
- черен пипер
- 120 г отлежал кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се увиват поотделно в алуминиево фолио и се изпичат във фурната за 30 мин. Обелват се и се накълцват.
- 2.
Накълцаните патладжани се слагат в маслото, загрято в тенджера, и се разбъркват 1-2 мин. Добавя се брашното, разбърква се 2-3 мин., слага се захарта и се посолява. Налива се прясното мляко и се бърка, докато се образува гладко пюре.
- 3.
Месото се разбърква няколко минути в съд със сгорещеното масло. Добавят се чушките, доматите, чушковото пюре, червеният пипер, черен пипер и сол на вкус. Накрая се добавя мащерката, съвсем малко вода и се разбърква до готовност.
- 4.
Изсипва се върху патладжаненото пюре, а отгоре се настъргва кашкавалът. Поднася се в съд с похлупак, възможно най-горещо.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина