Хумус от зрял боб
20
Време за приготвяне: 20 мин. + 3 ч. охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Вместо с класическия за рецептата нахут шеф-готвачът Младен Чуканов приготви хумус със звездния за националната ни кухня зрял фасул. Ако го сервирате на масата вкъщи, вижте дали някой от близките ви ще познае веднага разликата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г сварен зрял боб
- 100 г кромид лук, почистен
- 100 г сусамов тахан
- 1 скилидка чесън
- 50 мл зехтин
- сок от един лимон
- кимион на вкус
- червен пипер на вкус и за цвят
- оцет на вкус
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пасират се продуктите в кухненския робот до получаване на еднородна гладка смес, която се оставя за няколко часа в хладилник, преди консумация.
- 2.
Видът на пюрето налага малко фантазиране при поднасянето - в случая: пържени ивици праз, сушена чушка и запечени почти на чипс филийки хляб. Отгоре се поръсва и с някои от сухите подправки, вложени в хумуса, както и с нещо свежо зелено, ако има подръка.
Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари