Хумус
Когато Александър Велики тръгнал да покорява познатия тогава свят, още не е знаел, че след векове по стъпките му ще тръгнат португалци, холандци и англичани, за да търгуват с една от най-ценните стоки в онези времена - подправките. И ние тръгнахме по този древен път, но не с търговска цел, а да ви представим тази арабска рецепта, в която подправките играят много важна роля.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 125 г сух нахут или 300 г консервиран
- 1 глава дребен лук, ситно нарязан или настърган
- 1½ ч. л. кимион
- 2 с. л. лимонов сок
- 3 скилидки пресован чесън
- 120 мл зехтин
- 50 г сусамов тахан
- за поръсване:
- червен пипер
- зехтин
- магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Ако се използва сух нахут, се накисва за една нощ в студена вода и след това се сварява за час, час и половина, докато омекне. Изцежда се, връща се в тенджерата на котлона, прибавят се 1 с.л. зехтин, лукът и кимионът и се бъркат 1-2 мин. на силен огън. Нахутът се сваля от котлона и се пасира до гладка консистенция, като се прибавят таханът, солта, чесънът, лимоновият сок и останалият зехтин. Ако консистенцията на хумуса е прекалено гъста, се прибавя малко вода от варенето на нахута или гореща вода.
- 2.
Готовият хумус се изсипва в широка плитка чиния, поръсва се с 1-2 с.л. зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се, като се топи с пресен топъл хляб.
Съвет:
За по-плътен вкус при пасирането може да се прибави 1-2 с.л. заквасена сметана или сирене рикота.