Хумос
Насъщна храна на милиони вегетарианци и вегани, хумосът е един от кулинарните символи на араби и израелтяни. И има защо! Наситеният му вкус, чудесната му кремообразна текстура и високата му хранителна стойност са добри препоръки за емблематичното му положение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. нахут
- сусамов тахан на вкус
- 1-2 с. л. кисело мляко, по желание
- лимонов сок
- смлян кимион
- червен пипер
- сух джоджен, стрит
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се накисва във вода най-малко за 12 часа. След това се отцежда и се вари в друга вода около 3 часа или докато омекне напълно, но без да се разварява.
- 2.
Свареният нахут се разбива с пасатор заедно със тахана, киселото мляко, лимоновия сок и солта. Консистенцията трябва да е кремообразна: нито прекалено гъста, нито твърде рядка. Ако е гъста, се добавят 1-2 с. л. от водата, в която се е варил нахутът.
- 3.
Поднася се поръсен с подправките и полят със зехтин.
Ако се включва времето за накисване и сваряване на нахута, тази рецепта се приготвя почти цял ден. В арабските магазини можете да купите и готов хумос, който само се подправя на вкус.