Хрупкаво филе от писия със слънчоглед
Алтернативно на пърженето, панирането във фурна е чудесен начин да се запази превъзходният вкус на фините риби.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 белтъка
- кората на 1 лимон
- 4 филета от писия, халибут или хек
- 4 филии отлежал бял хляб
- 50 г белен слънчоглед
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се лимоновата кора.
- 2.
Филетата от писия се подсушават, посоляват се и се поръсват с черен пипер.
- 3.
Средата на хляба се смила в чопър на фини трохи, които се смесват със слънчогледовите семки и малко сол и пипер.
- 4.
Филетата се топват в разбитите белтъци и след това в трохите със семките. Слагат се леко да засъхнат за 10 мин. върху решетка.
- 5.
Тавичка се намазва със зехтин, отгоре се подреждат филетата и се напръскват с малко зехтин. Пекат се във фурна, загрята на 200° С, за 15 мин. или докато се зачерви коричката.