Хрупкави зеленчукови тортички
Нуждаещо се от минимални усилия, време и продукти, това ястие ще внесе една елегантна закачка в цялостния облик на храната, която поднасяте – дори, ако оставим настрана факта, че сами по себе си тортичките са изключително вкусни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г лук, нарязан на полумесеци
- 1 тънка тиквичка, нарязана на много фини кръгчета
- 2 дребни домата, нарязани на тънки кръгчета
- 1 филия хляб
-
30 г настърган пармезан или овчи кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се слага в 2-3 с. л. загрят зехтин или олио на умерен огън. Разбърква се 7-8 мин., докато се зачерви добре.
- 2.
Средата на хляба се стрива на трохи и се разбърква с фино настъргания пармезан.
- 3.
Лукът се разделя на 4 порции и се оформя на кръг с помощта на ринг или кръгла форма за сладки в тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Върху лука се подреждат, като се редуват, кръгчетата тиквички и домати. Леко се посоляват. Поръсват се щедро с трохите и пармезана и се напръскват със зехтин или олио.
- 4.
Слагат се да се пекат във фурна, загрята до 200° С, за 15-20 мин. или докато се зачервят. Сервират се за гарнитура или предястие.