Хрупкави печени миди
Хрупкавите печени миди са вкусно ястие, чието приготвяне не отнема нито много време, нито много продукти. Убедете се сами. Разбира се, почистването на мидите изисква малко търпение, но всеки, който ги цени като достъпен морски деликатес, знае, че усилията си струват.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг черни миди
- 1 филия бял хляб
- ½ връзка магданоз
- 3 с. л. настъргано пармиджано или кашкавал
-
2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Използват се само затворените миди. Измиват се добре, почистват се от мустаците, остъргват се с домакинска тел и се слагат в тенджера с капак.
- 2.
Загряват се на силен огън за 3-4 мин., като един-два пъти се разбъркват. Щом се отворят, се дръпват от огъня, а мидите, които не са се отворили, се изхвърлят. Черупките, в които е останала ядката, се подреждат в тавичка. Останалото се изхвърля.
- 3.
Средата на филията хляб се стрива на трохи и се смесва с магданоза, сиренето и мекото масло. Мидите се поръсват и се запичат за 5 мин. във фурна, загрята на 220° С.