Хрупкави патладжанени рулца с доматен сос
Специфичният землист, нагарчащ, но и сладко-пикантен вкус на патладжана го прави сговорчив и желан зеленчук в безброй рецепти по целия свят.
Гергана Лазарова от блога mousseofcoloursanddreams.blogspot.com майсторски се възползва от качествата му, като приготви тези рулца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за патладжанените рулца:
- 2 средни продълговати патладжана
- 6 резена шунка
- 6 печени червени чушки
- 100 г биволско сирене
- 1 ч. л. чубрица
- за овалване:
- 1 ч. ч. брашно
- 2 яйца
- 1 ч. ч. галета
- за доматения сос:
- 3 домата, добре узрели
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. л. чубрица
- 2 стръка магданоз
- 3 с. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се режат на тънки филии на дълго, без да се белят. Слагат се в подсолена вода за около половин час, след което се отцеждат и се подсушават. Намазват се с малко олио и се пекат в тавичка на 200° С около 10 мин. или докато леко се зачервят.
- 2.
Подсушените печени чушки и шунката се режат на ленти с широчината на патладжанените резени. Сиренето се натрошава и се разбърква с чубрицата.
- 3.
Върху всеки резен патладжан се слагат резен шунка, резен печена чушка и около 1 кафена лъжичка от сиренето. Завива се на стегнато руло.
- 4.
Овалват се в брашно, изтупват се, потапят се в яйце и накрая в галета. Рулцата се пекат до зачервяване в тава, намазана с малко олио в предварително загрята на 200° С фурна.
- 5.
През това време се приготвя доматеният сос, като нарязаният на ситно лук се разбърква в сгорещения зехтин. Добавя се чесънът, нарязан на тънки филийки. След около минута се слагат нарязаните на кубчета или настъргани домати. Разбърква се и се оставя на огъня, докато доматите станат готови и отделената от тях течност се изпари. Добавя се чубрицата. Накрая се посолява на вкус и преди поднасяне се поръсва с нарязания магданоз.
- 6.
Патладжанените рулца се сервират заедно с доматения сос.