Начало За нас Реклама Контакти

Хапки със синьо сирене и целина

Снимка за Хапки със синьо сирене и целина
15
Време за приготвяне: 15 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Едно суперпредястие или мезе за богато бяло ароматно вино. Използваният вид целина, познат у нас вече и като селъри, т.е. с английското си наименование, е близък роднина на широко разпространената целина, но за разлика от нея не образува толкова голяма грудка. Повечето сортове произхождат от САЩ или Англия, където са много популярни. Сигурно сте ги виждали във филми, където загрижени за линията си героини залъгват глада си, отхапвайки от тези зелени стръкове. Стъблата се използват и за украса на коктейли. Ако намерите от този вид целина, гледайте стъблата да не се огъват, а да се чупят, което е гаранция за свежест. Почистете ги с белачка за картофи. Ако не искате да ги ядете сурови, може да ги бланширате в подсолена вода.

СъставНеобходими продукти за 10 броя

  • 10 стъбла целина (селъри) или 2 краставици
  • 150 г синьо сирене
  • 100 г крем-сирене
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 с. л. препечени орехи

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Стъблата на целината се срязват по дължина на 2-3 парчета. Ако се използва краставица, се обелва, срязва се на две по дължина и се махат семките.

  2. 2.

    Смесват се с вилица синьото сирене, крем-сиренето и сметаната. Подправя се с лимоновия сок.

  3. 3.

    Сместа се шприцова в каналчетата на целината или краставицата и се поръсва с орехите.

Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари