Халва
Сигурни сме, че тази забележителна рецепта за домашна халва напълно ще реабилитира пред вас вкусното балканско (и не само) лакомство, което напоследък не е чак толкова популярно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 мл вода
- 1 ч. ч. захар
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. розова вода
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 1 ч. ч. запечени белени бадеми, шамфъстък, лешници или орехи
- 100 г сушени кайсии
- 200 г масло
- 1 ч. ч. брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата и захарта. Добавят се канелата, розовата вода и портокаловата кора. Оставят се да покъкрят 3-4 мин. Маха се пръчката канела и се добавят ядките и сушените кайсии.
- 2.
Маслото се разтопява в тиган и в него се сипва брашното. Разбърква се с дървена лъжица 1-2 мин. Налива се врящият сироп при непрекъснато бъркане, докато хубаво се сгъсти.
- 3.
Горещата смес се сипва в намазана с масло форма, за да изстине и да се втвърди в хладилника. Нарязва се на пръчици и се поднася с чай, кафе или благородно сладко вино.