Хайдушки кебап в глина
Печенето в сурова глина е с древни корени. Със сигурност в Римската империя по този начин са приготвяни множество рецепти. Ние ви предлагаме нашенска версия, която е лесно осъществима у дома, интересна като поднасяне, а чудесният й вкус заслужава всички усилия.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
- 2 с. л. брашно
- 100 г масло
- 1 с. л. сушени горски гъби
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 10 скилидки чесън, необелени
- 4 едри картофа, нарязани на кубчета
- 250 г печурки, нарязани на четвъртини
- 1 с. л. натрошена сушена чушка
- 5 домата, нарязани на кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на ивички
- 1 зелена чушка, нарязана на ивички
- 1 люта чушка, по желание
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- 1 ч. л. мащерка или чубрица
- 10 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- сол на вкус
- 20 лозови листа, консервирани
- хартия за печене
- 1,5 кг натурална глина или глинен гювеч
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят за 20 мин.
- 2.
Месото се посолява, овалва се в брашното, изтупва се, слага се да се зачерви в сгорещеното масло и се изважда.
- 3.
В същата мазнина се слагат лукът и сушената чушка, разбърква се няколко минути и се добавят печурките, сушените отцедени гъби, чушките, чесънът и картофите. Разбъркват се 5 - 10 мин.. Посоляват се на вкус. Добавят се дафиновият лист, пиперът, мащерката, джодженът, магданозът и водата от гъбите. Смесва се с месото.
- 4.
Глината се разточва на слой от 0,5 см с мокри ръце върху лист хартия за печене. Отгоре се постила двоен слой от лозови листа, загъват се краищата на глината нагоре, за да се оформи нещо като тава, и се сипват месото и зеленчуците. Покриват се с плътен слой листа и се завиват с глината от всички страни с помощта на хартията за печене. На две-три места с шишче се правят отвори за парата. Ако не разполагате с глина, сложете пакета с месото, като го покриете с лозови листа, направо в глинен гювеч с капак.
- 5.
Кебапът се слага за 3 часа във фурната на 150° С. Преди сервиране се разчупва внимателно и се сервира.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина