Хайдушки кебап
Тази рецепта, вдъхновена от странджанската кухня, изумява с чудесното използване на недооценяваното овче месо, като го съчетава с гъби, зеленчуци, мащерка и с финия характерен аромат на лозовите листа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг овнешко месо
- 100 г гъби, нарязани на филии
- 100 г стопено масло
- 2 връзки пресен лук, нарязани на ситно
- 3 домата, обелени и нарязани на кубчета
- 5 картофа, нарязани на кубчета
- 5 лютиви пиперки
- 6 скилидки чесън
- 1 с. л. мащерка или чубрица
- 1 ч. л. червен пипер
- 10 лозови листа
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на малки кубчета и към него се прибавят лукът, гъбите, картофите, обелените скилидки чесън, целите лютиви пиперки, мащерката и доматите. Сместа се разбърква с маслото и се подправя със сол и пипер на вкус.
- 2.
Лозовите листа се разстилат върху хартия за печене. Отгоре се изсипват месото и зеленчуците, завиват се с листата, а след това и с хартията. Пакетът се обвива и с алуминиево фолио.
- 3.
Кебапът се готви във фурната на 160° С около 2 часа, отстранява се фолиото и се допича още 1 час. Поднася се с прясна салата.