Кекс от макарони
Тубуларната структура на тази запечена вариация на спагети по болонски се дължи на ефектните букатини - дълги и тънки макарони. Самата рецепта изисква малко повече внимание, но добрият край е гарантиран и вкусен.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г букатини
- за доматения сос:
- 2 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън*
- 400 г белени домати от консерва, нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- за месния сос:
- 1 с. л. олио
- 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно
- 250 г безсолна кайма
- 1 с. л. MAGGI® Унисос
- 200 г кашкавал, настърган
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Чесънът се разбърква няколко секунди в загретия зехтин, без да се зачервява и се добавят доматите и доматеното пюре. Слага се MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки и се оставя да поври на тих огън 7-8 мин. Добавя се босилекът.
- 2.
В загрятото олио се задушава лукът с 1 с. л. вода. Добавя се каймата, като се разбърква с тел, за да не остане на бучки. Подправя се с MAGGI® Унисос и се добавят 3 с. л. от доматения сос.
- 3.
Макароните се сваряват според инструкцията на опаковката. Прецеждат се и се разбъркват с доматения сос. Половината се слагат изпънати на дъното на продълговата форма за кекс. Слага се месният сос и отгоре се подреждат останалите макарони.
- 4.
Поръсват се с кашкавала, смесен с магданоза и се пекат 20 мин. във фурна загрята на 180? С.
*Полезно: През лятото, на плажа или в планината, винаги е добре да носите скилидка-две чесън в чантата си. При ужилване на оса, мястото се натърква с разрязан и наребрен с джобно ножче чесън – така болката минава по-бързо и рискът от възпаление намалява.