Начало За нас Реклама Контакти

Кебап в патладжани

Снимка за Кебап в патладжани
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Интензивните вкусове на патладжаните и агнешкото месо чудесно си партнират в това направо елегантно българско ястие. 

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 4 големи патладжана
  • 4 с. л. олио
  • 1 кг агнешко месо
  • 1 с. л. брашно
  • 2 с. л. масло
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 500 г домати, обелени и нарязани на ситно
  • 100 мл бяло вино
  • 2 с. л. нарязан на ситно джоджен
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се срязват на две по дължина, вътрешността им се надрасква с нож и се накисват в 3 л студена вода с 4 с. л. морска сол за 30 мин. Измиват се и се изстискват добре. Намазват се с олио от всички страни и се слагат с разрязаната страна надолу да се запекат във фурна, загрята до 200° С за 20 мин. Вътрешността се издълбава, като се оставя 1 см ръб от всички страни и се нарязва на ситно.

  • 2.

    Месото се нарязва на малки кубчета, посолява се и се поръсва с брашното. Слага се да се запържи в сгорещеното масло, докато порозовее. Добавят се лукът, доматите, вътрешността на патладжаните и виното. Всичко се подправя със сол и черен пипер на вкус. Съдът се затваря и ястието се задушава до омекване на месото. Капакът се маха и кебапът се оставя да ври, докато сосът се изпари почти напълно. Добавя се джодженът.

  • 3.

    Патладжаните се напълват с кебапа и се запичат за 10 - 15 мин.


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари