Кебап в патладжани
Интензивните вкусове на патладжаните и агнешкото месо чудесно си партнират в това направо елегантно българско ястие.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 4 големи патладжана
- 4 с. л. олио
- 1 кг агнешко месо
- 1 с. л. брашно
- 2 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 500 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 100 мл бяло вино
- 2 с. л. нарязан на ситно джоджен
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват на две по дължина, вътрешността им се надрасква с нож и се накисват в 3 л студена вода с 4 с. л. морска сол за 30 мин. Измиват се и се изстискват добре. Намазват се с олио от всички страни и се слагат с разрязаната страна надолу да се запекат във фурна, загрята до 200° С за 20 мин. Вътрешността се издълбава, като се оставя 1 см ръб от всички страни и се нарязва на ситно.
- 2.
Месото се нарязва на малки кубчета, посолява се и се поръсва с брашното. Слага се да се запържи в сгорещеното масло, докато порозовее. Добавят се лукът, доматите, вътрешността на патладжаните и виното. Всичко се подправя със сол и черен пипер на вкус. Съдът се затваря и ястието се задушава до омекване на месото. Капакът се маха и кебапът се оставя да ври, докато сосът се изпари почти напълно. Добавя се джодженът.
- 3.
Патладжаните се напълват с кебапа и се запичат за 10 - 15 мин.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина