Катък с пиперки и орехи
Представете си, че сте в Родопите и имате истински катък под ръка. Както знаем, в този прекрасен край на България катъкът се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. То е особено гъсто и мазно. В някои региони към него прибавят и малко козе мляко. За да стане катъкът, млякото се засирва с натрошено овче сирене и се налива в стомни, в които престоява 20 дни. След този срок стомната се чупи и на бял свят излиза този вълшебен млечен продукт, който наричаме катък. Нямате ли обаче истински катък, можете да си помогнете с нашата рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г изцедено кисело мляко
- 200 г фино настъргано овче сирене
- 3 месести зелени пиперки, нарязани на съвсем друбни кубчета
- 2 скилидки пресован чесън
- 50 мл олио
- 50 г препечени, нарязани на едро орехи
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето и изцеденото мляко се смесват добре с помощта на вилица. Не се пасират, защото сместа ще се втечни. Прибавят се олиото и останалите продукти.
- 2.
Катъкът се сервира във форма на топки, поръсени със ситно нарязан магданоз, с препечени филийки.
Съвет:
За по-различен вкус пиперките могат първо да се препекат.