Кашкавалена къри супа в тиква
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 малки тикви
- 2 с. л. зехтин
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 голям пащърнак или резен целина, ситно нарязани
- 1 ч. ч. замразен грах
- 1 с. л. къри
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 200 г кашкавал, едро настърган
- сол и черен пипер на вкус
- селски ръчен хляб за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквите се почистват от семките и влакнестата вътрешност, посоляват се, намазват се със зехтин и се слагат във фурната за 40 - 50 мин., докато вътрешността омекне.
- 2.
Загрява се 1 с. л. от зехтина и в него се слагат на умерен огън празът, морковът, пащърнакът и грахът за 3-4 мин. Добавя се кърито. Разбърква се. Наливат се 1,5 л студена вода. Посолява се на вкус и се оставя да поври 20 мин.
- 3.
Маслото се загрява и в него на умерен огън се слага брашното за 1 мин. при непрекъснато разбъркване. Сипва се студеното мляко и се разбърква, докато се сгъсти. Наливат се бульонът от врящите зеленчуци и самите зеленчуци. Супата се подправя на вкус със сол и пипер и се оставя да поври 4-5 мин. Отстранява се от огъня и се добавя кашкавалът. Разбърква се, за да се стопи.
- 4.
Супата се сипва в запечените тикви и се сервира с резен препечен селски хляб.