Картофи с шунка по испански
В тази рецепта успешната комбинация между сотираните картофи и шунката е заредена с нов плам от чесъна и лютия пипер. Съвсем по испански, със страст.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г по-дребни пресни картофи
- 4 с. л. зехтин
- 300 г шунка
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ ч. л. лютив червен пипер
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- 2 с. л. оцет
- 1 червена или зелена чушка, нарязани на ивици
- морска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре и се нарязват на половинки. Слагат се да се сварят на пара или в подсолена вода. Трябва да останат твърди. Прецеждат се и се подсушават.
- 2.
През това време се нарязва шунката на кубчета.
- 3.
Заедно се счукват или се пасират чесънът, лютивият пипер, сладкият пипер и кимионът. Прибавя се оцетът.
- 4.
Зехтинът се загрява в по-дълбок тиган и се в него на силен огън се слагат да се сотират картофите. Често се обръщат, докато се зачервят от всички страни.
- 5.
Прибавят се шунката и чушката и се разбъркват 2-3 мин. Всичко се залива с чесновата смес и след 2 мин. се отстранява от огъня. Сервират се топли или студени, поръсени с морска сол.