Начало За нас Реклама Контакти

Картофи с хайвер на фурна

Снимка за Картофи с хайвер на фурна
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Морската храна е много популярна в Швеция. Същото се отнася и за картофите. Затова питателни ястия, които комбинират водните и земните продукти, са повече от обичайни в северната страна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 10 средни картофа
  • 2 глави лук
  • 300 мл сметана
  • 100 г дребен червен хайвер, например от лъмпфиш*
  • 3 с. л. ситно нарязан копър
  • 1 с. л. масло
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се обелват и се нарязват на пръчици с дължина 5 см. Лукът се нарязва на много тънки полумесеци.

  • 2.

    Разбъркват се заедно картофите, лукът и копърът и се посоляват леко, в зависимост от това колко солен е хайверът.

  • 3.

    Смесват се хайверът и сметаната.

  • 4.

    Тавичка се намазва с масло. Слага се картофената смес и всичко се залива със сметаната и хайвера.

  • 5.

    Пече се на 200° С за 45 - 60 мин., докато картофите станат крехки.


 

*хайвер от лъмпфиш - яйцата на североатлантическата риба Cyclopterus lumpus, които са боядисани в червено или черно, за да напомнят по-скъпите хайверени алтернативи. 

Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари