Картофи с хайвер на фурна
Морската храна е много популярна в Швеция. Същото се отнася и за картофите. Затова питателни ястия, които комбинират водните и земните продукти, са повече от обичайни в северната страна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 10 средни картофа
- 2 глави лук
- 300 мл сметана
- 100 г дребен червен хайвер, например от лъмпфиш*
- 3 с. л. ситно нарязан копър
-
1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на пръчици с дължина 5 см. Лукът се нарязва на много тънки полумесеци.
- 2.
Разбъркват се заедно картофите, лукът и копърът и се посоляват леко, в зависимост от това колко солен е хайверът.
- 3.
Смесват се хайверът и сметаната.
- 4.
Тавичка се намазва с масло. Слага се картофената смес и всичко се залива със сметаната и хайвера.
- 5.
Пече се на 200° С за 45 - 60 мин., докато картофите станат крехки.
*хайвер от лъмпфиш - яйцата на североатлантическата риба Cyclopterus lumpus, които са боядисани в червено или черно, за да напомнят по-скъпите хайверени алтернативи.