Картофен огретен
Макар тази рецепта да е позната на мнозина в най-различни варианти, днес е денят, в който можете да си припомните за чудесните запечени картофи с яйца и сирене. Насладете им се.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ кг картофи
- 125 г масло
- 500 мл горещо прясно мляко
- 1 кубче MAGGI® Зеленчуков бульон
- 4 с. л. брашно
- 3 яйца
- 200 г натрошено краве сирене
- 100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се бланшират за 5-10 мин. във вряща вода. Когато изстинат, се нарязват на кръгчета.
- 2.
100 г масло се разтопява и в него се запържва брашното, при непрекъснато бъркане се прибавя млякото. Разбърква се, докато се получи гладък сос. В готовия сос се натрошава кубчето MAGGI® Зеленчуков бульон. Когато сосът поизстине, се слагат разбитите яйца.
- 3.
С останалото масло се намазва дъното на тавичка. В нея се нареждат половината от картофите, слага се натрошеното сирене, отгоре се слага другата половина от картофите. Всичко се залива с готовия сос, поръсва се с кашкавала и се пече на 180°С около 20 мин.