Карфиол със сирене и уиски по шотландски
Предлагаме ви едно сгряващо и вкусно ястие от северните планини на Британия. В него щедрите аромати на сиренето, уискито и гъбите чудесно се комбинират с уникалния вкус на карфиола.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 средна глава карфиол
- 150 г синьо сирене
- 200 г гъби
- 300 мл сметана
- ½ зелена чушка, ситно нарязана
- 80 мл шотландско уиски
- 2 с. л. фини овесени ядки
- ½ ч. ч. нарязани ядки - орехи, бадеми, лешници
- щипка индийско орехче
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се разделя на розички и се бланшира 4 мин. във вряща вода. Залива се със студена вода и се отцежда добре.
- 2.
Карфиолът се смесва с нарязаните гъби и чушката и се слага в намазан с масло съд за печене.
- 3.
Сметаната се слага да заври. Прибавя се настърганото сирене и се разбърква, докато се разтопи. Маха се от огъня и когато поизстине, се смесва с уискито. Прибавят се овесените ядки. Със сметановата смес се заливат карфиола, гъбите и чушката.
- 4.
Всичко се поръсва с ядките и се пече 30 мин. на 180° С.