Карфиол със синьо сирене и круши
Леките пикантни нотки на карфиола и горгонзолата ги прави чудесни партньори, чиито качества идеално се подсилват от сладостта на карамелизираната круша.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г карфиол
- 200 мл сметана
- 100 г горгонзола или друго леко синьо сирене
- 1 ароматна круша
- 1 ч. л. масло
- 1 с. л. мед
- 1 щипка индийско орехче
-
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се нарязва на розички. Слага се за 3 мин. в 2 л вряща водa, посолена с 1 ч. л. сол. Прецежда се и се слага в ледена вода за 3-4 мин. Отцежда се и се подсушава.
- 2.
Крушата се нарязва на малки кубчета. Маслото се сгорещява и се слага крушата. Разбърква се за около минута, за да омекне. Добавя се медът и се разбърква, докато се карамелизира.
- 3.
Сметаната се слага да заври постепенно заедно с натрошеното сирене. Когато сиренето се стопи, се добавя карфиолът и се подправя с черния пипер и индийското орехче. Разбърква се около минута.
- 4.
Сервира се с парченца карамелизирана круша.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма