Карфиол на фурна
Изключително просто за приготвяне ястие, карфиолът на фурна съчетава силните вкусове и аромати на чесъна, каперсите и, разбира се, самия карфиол в радостна зимна композиция, много подходяща за вечерната чаша бира или бяло вино.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г карфиол
- 1 с. л. масло
- 4-5 скилидки чесън, необелени
- 1 с. л. каперси или нарязани зелени маслини
- 1 с. л. лимонов сок
- сол, пипер и зехтин на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Карфиолът се накъсва на розички, посолява се, поръсва се с черен пипер и зехтин, разбърква се добре и се слага в тавичка на тънък слой във фурна загрята до 220°С. Пече се 20 мин., като се разбърква от време на време.
- 2.
Скилидките чесън леко се смачкват с ножа. В разтопеното масло се слагат чесънът и каперсите, разбъркват се няколко секунди и се добавят към карфиола. Всичко се запича за още 3-5 мин. на 200°С.