Карамел и амарето с шоколадов сос
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за крема:
- 1 ч. ч. захар
- 400 мл течна неподсладена сметана
- 100 мл ликьор амарето
- 1 с. л. желатин
- за соса:
- 2 с. л. захар
- ½ ч. ч. вода
- 50 г шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода.
- 2.
Захарта се слага да се карамелизира с 2 с. л. вода. Отделят се 2 с. л. от карамела и с тях се рисуват фигури върху хартия за печене. Оставят се да се втвърдят.
- 3.
В останалия карамел се сипва внимателно амаретото с 2 с. л. вода. Разбърква се леко и когато карамелът се втечни, се налива по малко сметаната. Щом се разтвори карамелът, се добавя желатинът, като сместа не бива да завира. Разбърква се, докато се разтвори.
- 4.
Форма за кекс или малки формички се намазват леко с олио и в тях се сипва карамеловата смес. Слага се в хладилника за 4 часа да се стегне.
- 5.
Сиропът се приготвя, като захарта и водата се слагат да заврат. Когато сиропът се сгъсти, се отстранява от огъня и се слага начупеният на парченца шоколад. Разбърква се, докато се разтопи и леко се сгъсти.
- 6.
Сладкишът се сервира с шоколадов сос и парче карамел.