Начало За нас Реклама Контакти

Карамел и амарето с шоколадов сос

Снимка за Карамел и амарето с шоколадов сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Ефирен купол от карамел покрива плътната и ароматна същност на нежния крем с дъх на бадеми, докато очаква безмилостната намеса на хората, жадуващи за този неустоим десерт.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за крема:
  • 1 ч. ч. захар
  • 400 мл течна неподсладена сметана
  • 100 мл ликьор амарето
  • 1 с. л. желатин
  • за соса:
  • 2 с. л. захар
  • ½ ч. ч. вода
  • 50 г шоколад

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода.

  2. 2.

    Захарта се слага да се карамелизира с 2 с. л. вода. Отделят се 2 с. л. от карамела и с тях се рисуват фигури върху хартия за печене. Оставят се да се втвърдят.

  3. 3.

    В останалия карамел се сипва внимателно амаретото с 2 с. л. вода. Разбърква се леко и когато карамелът се втечни, се налива по малко сметаната. Щом се разтвори карамелът, се добавя желатинът, като сместа не бива да завира. Разбърква се, докато се разтвори.

  4. 4.

    Форма за кекс или малки формички се намазват леко с олио и в тях се сипва карамеловата смес. Слага се в хладилника за 4 часа да се стегне.

  5. 5.

    Сиропът се приготвя, като захарта и водата се слагат да заврат. Когато сиропът се сгъсти, се отстранява от огъня и се слага начупеният на парченца шоколад. Разбърква се, докато се разтопи и леко се сгъсти.

  6. 6.

    Сладкишът се сервира с шоколадов сос и парче карамел.


Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари