Канелони със спанак
Рикотата е в добра кулинарна позиция, съчетана със спанак, особено в тази утвърдена рецепта за канелони, която използва плътността и маслеността на бешамела и свежата пикантност на доматения сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 16 канелони
- 1 с. л. масло
- 300 г спанак
- 250 г рикота или фина извара
- 1 яйце
- 100 г настърган пармезан или кашкавал
- 1 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
- за соса бешамел:
- 75 г масло
- 2 с. л. брашно
- 600 мл прясно мляко
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- за доматения сос:
- 1 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 стрък селъри, тънко нарязан
- 400 г домати от консерва
- 1 ч. л. доматено пюре
- 2 с. л. листа от босилек, нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се пуска за 10 сек. във вряща подсолена вода или на пара за 30 сек. и се изважда с решетеста лъжица. Подсушава се и се нарязва.
- 2.
Смесва се спанакът с рикотата, яйцето, половината от пармезана и лимоновия сок. Сместа се посолява на вкус и канелоните се пълнят с помощта на пош или на торбичка с отрязан връх.
- 3.
За соса бешамел маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се индийското орехче и сол на вкус.
- 4.
За доматения сос в загретия зехтин се слагат лукът, селърито и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин., докато омекнат, добавят се доматите и доматеното пюре. Подправя се на вкус. Сосът се оставя да поври 10 - 15 мин., за да се сгъсти. Добавя се босилекът.
- 5.
Дъното на тавичка се намазва с масло. Слага се слой бешамел. Подреждат се канелоните. Заливат се с останалия бешамел, отгоре се заливат и с доматения сос и се поръсва останалият пармезан. Оставя се да престои 20 мин., за да омекнат канелоните, и се пече 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 190° С.