Канелони по тоскански
Днес най-популярната версия за пристигането на макаронените изделия в Европа гласи, че са донесени към края на ХІІІ век от венецианския търговец Марко Поло от Китай. И наистина - китайците са си хапвали паста още преди 4000 години, както доказва наскоро направена археологическа находка. Учените са открили на брега на Жълтата река керамичен съд с много добре запазени тестени изделия, подобни на спагетите. По всичко личи, че те са били приготвени от тесто и след това сварени, както ги правим и сега. За разлика от днешната паста обаче древните китайци са използвали просо вместо пшеница като основа. Всъщност обаче историята на италианските макарони не започва с пътешествието на Марко Поло. Още римляните и древните гърци са яли нещо подобно, при това направени от пшеничено брашно.
СъставНеобходими продукти за 4 порция
- 500 г смляно телешко месо
- 250 г брашно
- 8 яйца
- 1 ч. л. зехтин
- ½ ч. л. сол
- 200 г пилешки дробчета
- 200 г настъргано пармиджано
- 120 мл бяло вино
- 100 г масло
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. риган
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се слага в дълбок тиган, покрива се с вода и се оставя да къкри около 40 мин., или докато се свари.
- 2.
През това време се правят канелоните. Брашното се пресява и в центъра му се прави кладенче. Там се слагат 4 яйца, зехтинът и солта. Омесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 мин., покрито с влажна кърпа.
- 3.
Тестото се разделя на 8 части и всяка се разточва тънко. Изрязват се 8 правоъгълника, които се оставят да позасъхнат 10 мин.
- 4.
Корите за канелоните се варят 11 мин. в съд с вряща подсолена вода. Изваждат се и се отцеждат.
- 5.
Свареното месо се слага в кухненския робот или в пасатора, заедно с дробчетата, останалите 4 яйца, 150 г от сиренето, виното, кимиона, ригана и черния пипер. Сместа се пасира докато стане гладка.
- 6.
Месната смес се слага върху сварените кори и се завиват на рула.
- 7.
Канелоните се слагат в огнеупорен съд, намазан с масло, поръсват се с пармезан и парченца масло. Пекат се на 180° С около 30 мин.
Идея!
Ако искате да спестите време, опитайте с готови канелони. Не се варят предварително, а направо се пълнят и се запичат.