Канелени охлювчета с тиква
Всички знаят колко си отиват канелата и тиквата, затова присъстващите на печенето със сигурност ще пометат тези ароматни рулца веднага щом бъдат извадени от фурната.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 400 г брашно
- 7 г суха мая
- 1 ч. л. сол
- 1 студен жълтък
- 1 студено яйце
- 200 г пюре от тиква
- 1 ч. л. ванилена захар
- 80 г захар
- 125 г масло със стайна температура
- за канелената плънка:
- 60 г смлени орехи
- 60 г кафява захар
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. канела
- 60 г меко масло
- 1 с. л. стафиди
-
½ яйце
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта и маята. В средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тиквеното пюре и ванилията. Сипват се с кладенчето и се омесва твърдо тесто. Ако се меси с робот или стационарен миксер, се меси 4 мин. на средна скорост.
- 2.
Прибавя се захарта на 2 пъти, като тестото се меси по 2 мин. след всяка порция.
- 3.
Скоростта се намалява и маслото се прибавя наведнъж. Бърка се 1 мин. и след това се увеличава леко и се меси, докато маслото се поеме и тестото стане меко, сатенено и еластично. Ако се меси на ръка, маслото се измесва постепенно в тестото, докато свърши, както се меси козунак.
- 4.
Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
- 5.
Притиска се с ръце в купата, за да излезе въздухът и се слага да втаса бавно на студено за 8 - 12 часа в хладилника.
- 6.
За плънката орехите се смесват със захарта, брашното, стафидите и канелата. Разбъркват се с яйцето и маслото.
- 7.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник 20 х 30 см. Намазва се с канелената плънка, като се оставя по 1 см борд от всички страни. Бордът се намазва с вода и тестото се навива на руло. Нарязва се на 8 парчета, които се слагат легнали в тавичка, намазана с масло. Оставят се да втасат 2 часа на стайна температура.
- 8.
Пекат се 30 - 40 мин. на 190˚ С, докато се зачервят. Сервират се топли.
Опитайте канелено-тиквения сладкиш с чаша охладено токайско вино - благородно сладко, но не от най-тежкото десертно, а от така нареченото токайско 3 путони, което е с повече свежест.