Калмари в азиатски стил
Съвсем краткото готвене на калмарите осигурява запазването на тяхната нежна, но и леко жилава текстура, която идеално пасва на също така леко приготвените останали продукти в тази азиатска фюжън рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз
- 2 едри калмара
- за соса:
- 1 с. л. олио
- 1 връзка зелен лук, нарязан на парчета по 1 см.
- 1 зелена чушка, нарязана на ивички
- 1 червена чушка, нарязана на ивички
- 1 голям морков, нарязан на ивички
- 3-4 едри гъби, нарязани на ивички
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. рибен сос
- 1 ч. л. самбал олек или друг лют сос
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
- 1 ч. л. сусамено олио
- 1 с. л. сусам
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива в цедка под течаща вода. Oтцежда се. Залива се с 350 мл студена вода и се добавя 1 ч. л. морска сол. Слага се да заври на силен огън. Щом водата заври, съдът се покрива с капак, огънят се намалява на най-ниската степен и се оставя да къкри 12 мин. Котлонът се изключва, капакът не се отваря и се оставя покрит още 15 мин. Разрохква се с вилица.
- 2.
През това време главите и перките на калмарите се отстраняват, главата се отрязва, пипалата се измиват и се отделят едно от друго. Перките се нарязват на тънки ивички. Тубите се измиват добре и се разрязват от отвора към опашката. Отварят се и се поставят върху дъска. Нарязват се ивици с ширина 2 см. Всяка ивица се нарязва с острието на остър нож на малки ромбчета от вътрешната страна, като се внимава да не се среже кожата на калмара от другата страна.
- 3.
Пипалата, перките и нарязаните туби се слагат да се запържат на 3 пъти в 2 с. л. сгорещено олио. Разбъркват 2-3 мин. се на силен огън, докато се завият на рулца и леко се зачервят. Изваждат се и се отцеждат от мазнината.
- 4.
В 1 с. л. загрято олио се слагат морковът и лукът. Разбъркват се минута. Добавят се гъбите, разбъркват се минута. Слагат се калмарите, разбъркват се. Добавят се рибеният, соевият сос, лютият сос, чесънът и джинджифилът. Разбъркват се 1 мин., поръсват се със сусаменото олио и сусама и се поднасят с разрохкания ориз, разбъркан с нарязан пресен лук.