Начало За нас Реклама Контакти

Калмари в азиатски стил

Снимка за Калмари в азиатски стил
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Съвсем краткото готвене на калмарите осигурява запазването на тяхната нежна, но и леко жилава текстура, която идеално пасва на също така леко приготвените останали продукти в тази азиатска фюжън рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. дългозърнест ориз
  • 2 едри калмара
  • за соса:
  • 1 с. л. олио
  • 1 връзка зелен лук, нарязан на парчета по 1 см.
  • 1 зелена чушка, нарязана на ивички
  • 1 червена чушка, нарязана на ивички
  • 1 голям морков, нарязан на ивички
  • 3-4 едри гъби, нарязани на ивички
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 с. л. рибен сос
  • 1 ч. л. самбал олек или друг лют сос
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
  • 1 ч. л. сусамено олио
  • 1 с. л. сусам

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива в цедка под течаща вода. Oтцежда се. Залива се с 350 мл студена вода и се добавя 1 ч. л. морска сол. Слага се да заври на силен огън. Щом водата заври, съдът се покрива с капак, огънят се намалява на най-ниската степен и се оставя да къкри 12 мин. Котлонът се изключва, капакът не се отваря и се оставя покрит още 15 мин. Разрохква се с вилица.

  • 2.

    През това време главите и перките на калмарите се отстраняват, главата се отрязва, пипалата се измиват и се отделят едно от друго. Перките се нарязват на тънки ивички. Тубите се измиват добре и се разрязват от отвора към опашката. Отварят се и се поставят върху дъска. Нарязват се ивици с ширина 2 см. Всяка ивица се нарязва с острието на остър нож на малки ромбчета от вътрешната страна, като се внимава да не се среже кожата на калмара от другата страна.

  • 3.

    Пипалата, перките и нарязаните туби се слагат да се запържат на 3 пъти в 2 с. л. сгорещено олио. Разбъркват 2-3 мин. се на силен огън, докато се завият на рулца и леко се зачервят. Изваждат се и се отцеждат от мазнината.

  • 4.

    В 1 с. л. загрято олио се слагат морковът и лукът. Разбъркват се минута. Добавят се гъбите, разбъркват се минута. Слагат се калмарите, разбъркват се. Добавят се рибеният, соевият сос, лютият сос, чесънът и джинджифилът. Разбъркват се 1 мин., поръсват се със сусаменото олио и сусама и се поднасят с разрохкания ориз, разбъркан с нарязан пресен лук.

Подходящи типове вина
Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари