Калмари със сос от перно
Морските обитатели, чиято съдба свършва в чиниите ни, често извървяват последния си път ръка за ръка с аромата на анасон. Тази рецепта не е изключение, като в нея носители на средиземноморския сладък аромат са перното и естрагона. Без съмнение това е достоен и вкусен завършек на една добра калмарена история.
СъставНеобходими продукти за 4
- 8 средни почистени калмари
- 2 с. л. зехтин
- 1 средна глава лук, нарязана на ситно
- 100 мл перно
- 200 мл бяло вино
- 200 мл животинска сметана
- 1 с. л. студено масло
- 1 с. л. пресен естрагон, нарязан
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се нарязват на кръгчета.
- 2.
Зехтинът се загрява добре и в него се задушава лукът за 2-3 мин. Наливат се перното и виното и се оставят да врат 1 мин. Добавят се калмарите и след като покъкрят 7-8 мин. (или докато станат крехки) кръгчетата се изваждат и се слагат на топло.
- 3.
Течността се прецежда и се връща на огъня да се редуцира, докато остане 1 ч. ч. от нея. Добавят се сметаната, естрагонът, подправят се със сол и пипер на вкус. След 3-4 мин. се отстранява от огъня и се добавя маслото при непрекъснато разбиване. Калмарите се връщат в соса и се поднасят горещи със зелена салата.
Уточнение: времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.