Кадън гьобек
Турските сладкиши не са само многолистните и завити по всички координатни оси баклави. Те могат и да са с много семпла форма, като тези сиропирани сладки със звучно име, което в превод означава "женски пъп". Хитро, а?
СъставНеобходими продукти за 0
- 125 г масло
- 125 г пудра захар
- 1 яйце
- 300 г брашно
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 30 цели бадема
- 1 лимон
- 500 г захат
- 600 мл вода
- 1 капсула ванилова есенция
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта на крем. Прибавят се настърганата кора на лимона и брашното и се слага яйцето. Оформя се средно меко тесто, което не се меси дълго време. Оставя е да постои 20 мин. на студено.
- 2.
От тестото се оформят топчета, които се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене или намазана с масло.В средата на всяко топче се слага по един бадем. Сладките се пекат на 190° С, докато леко се зачервят.
- 3.
Приготвя се сироп от захарта и водата. Оставя се да поври 15 мин., добавя се 2 с. л. лимонов сок, ароматизира се с ваниловата есенция и с него се заливат студените сладки. Съдът се покрива, за да могат да се напоят по-добре.
Продуктите са за около 30 броя.