Начало За нас Реклама Контакти

Кадън гьобек

Снимка за Кадън гьобек
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Турските сладкиши не са само многолистните и завити по всички координатни оси баклави. Те могат и да са с много семпла форма, като тези сиропирани сладки със звучно име, което в превод означава "женски пъп". Хитро, а?

СъставНеобходими продукти за 0

  • 125 г масло
  • 125 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 300 г брашно
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 30 цели бадема
  • 1 лимон
  • 500 г захат
  • 600 мл вода
  • 1 капсула ванилова есенция

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива със захарта на крем. Прибавят се настърганата кора на лимона и брашното и се слага яйцето. Оформя се средно меко тесто, което не се меси дълго време. Оставя е да постои 20 мин. на студено.

  2. 2.

    От тестото се оформят топчета, които се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене или намазана с масло.В средата на всяко топче се слага по един бадем. Сладките се пекат на 190° С, докато леко се зачервят.

  3. 3.

    Приготвя се сироп от захарта и водата. Оставя се да поври 15 мин., добавя се 2 с. л. лимонов сок, ароматизира се с ваниловата есенция и с него се заливат студените сладки. Съдът се покрива, за да могат да се напоят по-добре.

Продуктите са за около 30 броя.

Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари