Качамак с кашкавал и гъби
Изключително лесен за приготвяне, качамакът е перфектното ястие, върху което може да се развихри въображението на готвача. Ние ви го предлагаме с пресни подправки, гъби и овчи кашкавал.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за качамака:
- 400 г царевичен грис за качамак
- 500 мл прясно мляко
- сол на вкус
- за соса:
- 300 г печурки, нарязани на резени
- 3 с. л. масло
- 1 с. л. нарязан лук
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 200 г сметана
- 200 г овчи кашкавал
- 1 ч. ч. нарязани пресни подправки - пресен лук, магданоз, копър
- зехтин
- сол на вкус
- пипер на вкус
- 1 парченце твърд кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се смесва с 1 л вода и се слага да заври. Посолява се и в него се изсипва сместа за качамака. Бърка се, докато се сгъсти и свари.
- 2.
Маслото се загрява в тиган и в него се слага лукът. След като се позадуши се прибавя чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите. Когато се изпари водата, им се налива сметаната, прибавя се кашкавалът. Слагат се зелените подправки и всичко се оставя да покъкри, докато се сгъсти. Прибавят се сол и пипер на вкус.
- 3.
Готовият качамак се разпределя на порции и се залива с гъбения сос. Поръсва се с останалия кашкавал.