Jambon persillé traditionnel
Желирана торта от шунка с магданоз
Тази типична бургундска рецепта е чудесен пример за храната във френския регион - семпла, щедра и без претенции за висша кухня, но несъмнено с нейни достойнства. За да се насладите най-добре, поднесете шунката с хрупкав препечен селски хляб.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 глава лук
- 4 зрънца карамфил
- 2 телешки джолана
- 1 свинско краче
- 1 дафинов лист
- 4 стръка мащерка
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 2 зърна бахар
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 400 мл бяло вино
- 1 голяма връзка магданоз, нарязана на ситно
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. винен оцет
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се набожда с карамфиловите зърна.
- 2.
В тенджера се слагат джоланите, свинското краче, лукът с карамфил, дафиновият лист, мащерката, чесънът, черният пипер, бахарът, морковите и 1 ч. л. сол. Всичко се залива с виното и 1 ч. ч. вода и се слага на тих огън да ври поне 3 часа, или докато месото започне да се отделя от костите.
- 3.
Бульонът се прецежда, а месото от джоланите се накъсва грубо с вилица. Трябва да остане на по-едри парчета. По желание може да се добави и месото от свинското краче.
- 4.
Смесват се магданозът, нарязаният лук, пресованият чесън и оцетът. Добавят се към месото, заедно с бульона. Всичко се сипва в купа или форма за кекс и се оставя поне 1 нощ в хладилника, за да се желира. Поднася се с хрупкав препечен селски хляб.