Ишикари набе
Набе или набемоно е един от способите на японците да приготвят храната си заедно на самата маса. Тези задушено-варени ястия са кръстени на съда набе, в който се приготвят и който се държи върху подвижен котлон. Ишикари е един от районите на големия северен японски остров Хокайдо, а реката със същото име е най-голямата на острова - в нея, както и в Японско море гъмжи от сьомга и херинга. Ястието ишикари набе се приготвя от различни видове зеле, други зеленчуци и гъби, тофу и обезателно сьомга, варени в мисо бульон. Рецептата е приготвена от шеф Петър Михалчев от софийския ресторант Miyabi, който е един от съдиите на MasterChef България.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 мл мисо бульон
- 200 г удон - японски пшеничени нудъли
- 2 кубчета тофу
- 2 стръка шунгику - ядлива хризантема
- 5 резена пресен лук
- 2 резена китайско зеле
- 5 гъби намеко
- 2 темпура скариди
- кости и глава от сьомга
- 50 мл саке
- 50 мл мирин
- 50 мл соев сос
- за темпура панировката:
- 50 г брашно
- 1 яйце
- 80 мл ледена вода
Начин на приготвяне
- 1.
Темпура панировката се приготвя като яйцето, брашното и ледената вода се разбиват, при което може да останат и малко бучици.
- 2.
Скаридите се топват в панировката и се изпържват до златисто за 3-4 мин. в сгорещена маслена баня.
- 3.
Мисо бульонът се кипва и всички продукти - нудъли, тофу, скариди, кости и глава от сьомга, зеленчуци и течни съставки се прибавят към него и се готвят на тих огън около 15 мин.
- 4.
Всеки от хранещите се сипва от набето в своята купичка, включително и от главата от сьомга, а също и от костите, които се изсмукват.
Ако се затруднявате да намерите някой от необходимите продукти, пишете ни на menu@menumag.bg , за да ви помогнем в търсенето.