Начало За нас Реклама Контакти

Ишикари набе

Снимка за Ишикари набе
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Набе или набемоно е един от способите на японците да приготвят храната си заедно на самата маса. Тези задушено-варени ястия са кръстени на съда набе, в който се приготвят и който се държи върху подвижен котлон. Ишикари е един от районите на големия северен японски остров Хокайдо, а реката със същото име е най-голямата на острова - в нея, както и в Японско море гъмжи от сьомга и херинга. Ястието ишикари набе се приготвя от различни видове зеле, други зеленчуци и гъби, тофу и обезателно сьомга, варени в мисо бульон. Рецептата е приготвена от шеф Петър Михалчев от софийския ресторант Miyabi, който е един от съдиите на MasterChef България.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 мл мисо бульон
  • 200 г удон - японски пшеничени нудъли
  • 2 кубчета тофу
  • 2 стръка шунгику - ядлива хризантема
  • 5 резена пресен лук
  • 2 резена китайско зеле
  • 5 гъби намеко
  • 2 темпура скариди
  •  кости и глава от сьомга
  • 50 мл саке
  • 50 мл мирин
  • 50 мл соев сос
  • за темпура панировката:
  • 50 г брашно
  • 1 яйце
  • 80 мл ледена вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Темпура панировката се приготвя като яйцето, брашното и ледената вода се разбиват, при което може да останат и малко бучици.

  • 2.

    Скаридите се топват в панировката и се изпържват до златисто за 3-4 мин. в сгорещена маслена баня.

  • 3.

    Мисо бульонът се кипва и всички продукти - нудъли, тофу, скариди, кости и глава от сьомга, зеленчуци и течни съставки се прибавят към него и се готвят на тих огън около 15 мин.

  • 4.

    Всеки от хранещите се сипва от набето в своята купичка, включително и от главата от сьомга, а също и от костите, които се изсмукват. 

Ако се затруднявате да намерите някой от необходимите продукти, пишете ни на menu@menumag.bg , за да ви помогнем в търсенето.

Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари