Йемесир уот
Уот се наричат повечето силно подправени ястия от етиопската кухня. Обикновено те са с месо, но има и постни, като това пикантно пюре от леща.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 2 ч. л. пресен джинджифил, настърган
- 50 мл фъстъчено олио
- ½ ч. л. куркума
- 2 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. кайенски или лют червен пипер
- 500 г червена леща
- 4 ч. ч. вода
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В чопър или в хаванче се смилат заедно лукът, чесънът и джинджифилът.
- 2.
Олиото се загрява, добавят се куркумата, червеният и кайенският пипер и всичко се разбърква на умерен огън за 30 сек. Добавя се пюрето и се разбърква 5 - 10 мин., докато се изпари течността и се смекчи ароматът на суровия лук.
- 3.
Слагат се лещата и водата. Всичко се оставя да къкри 30 - 40 мин., докато се разпадне лещата. Ако има нужда, се добавя още малко вода, за да не загори. Подправя се със сол и пипер на вкус и се поднася с инджера.