Начало За нас Реклама Контакти

Йемесир уот

Снимка за Йемесир уот
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Уот се наричат повечето силно подправени ястия от етиопската кухня. Обикновено те са с месо, но има и постни, като това пикантно пюре от леща. 

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 2 глави лук, ситно нарязани
  2. 2 скилидки чесън, нарязани
  3. 2 ч. л. пресен джинджифил, настърган
  4. 50 мл фъстъчено олио
  5. ½ ч. л. куркума
  6. 2 ч. л. червен пипер
  7. ½ ч. л. кайенски или лют червен пипер
  8. 500 г червена леща
  9. 4 ч. ч. вода
  10.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В чопър или в хаванче се смилат заедно лукът, чесънът и джинджифилът.

  2. 2.

    Олиото се загрява, добавят се куркумата, червеният и кайенският пипер и всичко се разбърква на умерен огън за 30 сек. Добавя се пюрето и се разбърква 5 - 10 мин., докато се изпари течността и се смекчи ароматът на суровия лук.

  3. 3.

    Слагат се лещата и водата. Всичко се оставя да къкри 30 - 40 мин., докато се разпадне лещата. Ако има нужда, се добавя още малко вода, за да не загори. Подправя се със сол и пипер на вкус и се поднася с инджера.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари