Гювечета с горски гъби и тиква
Заради землистите нотки във вкуса на гъбите, те много си подхождат с картофите, а заради присъщата им сладост - с тиквата. Така навързаните продукти в тази рецепта правят ястието завършено по най-вкусния възможен начин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г смесени горски гъби
- 400 г сварени картофи
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. зехтин
- 2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 200 г тиква цигулка, обелена и нарязана на малки кубчета
- 1 с. л. салвия, ситно нарязана
- 200 г топено пушено сирене
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на тънки кръгчета и се разпределят на дъното на 4 гювечета.
- 2.
В сгорещените масло и зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 2-3 мин., добавят се гъбите и тиквата. Бъркат се, докато се изпари водата и тиквата поомекне. Подправят се със салвията, сол и пипер на вкус. Разбъркват се с нарязаното топено сирене и всичко се разпределя в гювечетата. Запичат се за 20 мин. на 200˚ С, докато се зачервят отгоре и сиренето се разтопи.